HET BROUWPROCES VAN SAKE
- Als eerst wordt de ongepolijste rijst geoogst, dit wordt gedaan in september en oktober.
- De rijst zal nu gepolijst gaan worden. Dit kan van 30%, tot wel 99% gedaan worden. Het polijsten is nodig om in de kern van de rijst te komen, in de kern zit namelijk alle smaak van de rijstkorrel.
- Nu zal de gepolijste rijst gewassen worden om alle stof resten eraf te halen. Hierna wordt de rijst geweekt om deze zachter te maken.
- Als de rijst gedroogd is en er nog een klein percentage water in zit, wordt deze gestoomd. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.
- Nu wordt de Koji aangemaakt, dit is een natuurlijke vergisting starter en wordt door de brouwer zelf gemaakt. Dit duurt ongeveer 2 weken.
- Het fermentatie proces kan nu beginnen. De Koji, het water en de gestoomde rijst komen samen in een RVS tank.
- Na ongeveer 2 dagen gaat de inhoud van de tank naar een dubbel zo grote tank, en hier worden nogmaals dezelfde ingredienten aan toegevoegd.
- Deze vergisting neemt tussen de 18 en 30 dagen in beslag.
- Nu komt het moment waar de sake maker voor een 'Junmai' sake gaat of voor een 'honjozo'.
- Indien er voor een junmai sake gekozen wordt, wordt de sake gefilterd en gepasteuriseerd. Indien er voor een honjozo gekozen wordt, voegt de sake maker eerst extra gedistilleerde alcohol toe.
- Na dit proces wordt de sake gerijpt op tank. Dit duurt tussen de 6 en 24 maanden.
- Als laatste wordt er extra water toegevoegd om de sake vloeibaarder te maken.
- Nu kan de sake gebotteld worden en eventueel verscheept worden.