HET BROUWPROCES VAN SAKE

  1. Als eerst wordt de ongepolijste rijst geoogst, dit wordt gedaan in september en oktober.
  2. De rijst zal nu gepolijst gaan worden. Dit kan van 30%, tot wel 99% gedaan worden. Het polijsten is nodig om in de kern van de rijst te komen, in de kern zit namelijk alle smaak van de rijstkorrel.
  3. Nu zal de gepolijste rijst gewassen worden om alle stof resten eraf te halen. Hierna wordt de rijst geweekt om deze zachter te maken.
  4. Als de rijst gedroogd is en er nog een klein percentage water in zit, wordt deze gestoomd. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.
  5. Nu wordt de Koji aangemaakt, dit is een natuurlijke vergisting starter en wordt door de brouwer zelf gemaakt. Dit duurt ongeveer 2 weken.
  6. Het fermentatie proces kan nu beginnen. De Koji, het water en de gestoomde rijst komen samen in een RVS tank.
  7. Na ongeveer 2 dagen gaat de inhoud van de tank naar een dubbel zo grote tank, en hier worden nogmaals dezelfde ingredienten aan toegevoegd.
  8. Deze vergisting neemt tussen de 18 en 30 dagen in beslag.
  9. Nu komt het moment waar de sake maker voor een 'Junmai' sake gaat of voor een 'honjozo'.
  10. Indien er voor een junmai sake gekozen wordt, wordt de sake gefilterd en gepasteuriseerd. Indien er voor een honjozo gekozen wordt, voegt de sake maker eerst extra gedistilleerde alcohol toe.
  11. Na dit proces wordt de sake gerijpt op tank. Dit duurt tussen de 6 en 24 maanden.
  12. Als laatste wordt er extra water toegevoegd om de sake vloeibaarder te maken.
  13. Nu kan de sake gebotteld worden en eventueel verscheept worden.

 

   

 

 

© 2020 - 2022 Drinks from Japan | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.